Szervezet Vízháztartása
Testünk, sejtjeink nagy része víz, egy olyan közeg, amelynek feladata a tápanyagok, oxigén és egyéb biokémiai anyagok (és információk) szállítása. Testünk 60-65% víz! … agyunk, szívünk 73% … tüdőnk 83% … májunk 71% … veséink, izmaink 79% … csontjaink 31% … bőrünk 64% … vérplazmánk 90%-ban tartalmaz vizet.
A szervezetben a vizek mozgatásáért először a gyomor felel (Folyadékok Tengerének is nevezik). A gyomor által továbbított víz, amelyet az emésztés sejtszinten felhasznál, már a szűrt és desztillált vízhez hasonló ! Az egész keringésből a vese távolítja el a felesleges és megfáradt vizet, egy nap kb. 1,5 lfolyadékot (vizeletet) szűr ki. A vizek másik útja az emésztés után a tüdő. Ez lefelé vezeti a vizeket kívül, a bőr alatt, mintegy párásítja a belső szerveket. Ennek a víznek a megrekedése okozza a vizek pangását a felsőtesten.
A vizeletünk színe megmutatja, hogy eleget iszunk-e. Akkor elégséges a vízfogyasztásod, ha a vizeletürítésed rendben van. Ha keveset tudsz pisilni és/vagy a vizelet színe sötét, akkor több vízre van szükséged!
Amikor szomjasak vagyunk, akkor már a szervezet SOS jelzést ad le, hogy vízhiánya van. A fejfájás, a migrén, a fáradtság, a szédülés a vízhiány jele.
Víz fogyasztásánál alapszabály: naponta többször, keveset! 1 pohárnál egyszerre többet ne igyál, mert megterheli a vesét. Javasolt időszakok: reggel felkeléskor, étkezések előtt ½ órával, tanulás – megbeszélések – tárgyalások előtt, fürdés előtt, lefekvéskor.
A Vese meridián energiamaximuma: 17-19 óra között van. Érdemes ebben az időszakban fogyasztani a legtöbb folyadékot (vízterápia). A vesék készek nagyobb mennyiségű folyadék felvételére.
Milyen az egészséges víz?
- A természetben a legtisztább víz a természet által átpárolt víz, az esővíz. Ezt szeretik a növények s az állatok is. Ma a levegő szennyezettsége miatt csak kb. 20 perc folyamatos esőzés után szabad felfogni az esővizet, mert addigra már kioldja a levegő szennyezéseit, amelyek sajnos a talajba kerülnek. Húsz perc után már tiszta az esővíz, nyugodtan felfoghatjuk, de csak akkor, ha nem azbeszttartalmú pala-tetőről csorog le. Régen esővízben mostak a háziasszonyok, mert az lágy víz volt, nagy tisztítóképességgel.
- A legideálisabb a testmeleg, forralt forrásvíz. A víz forralt legyen (legalább fél óráig), így lágyabbá és meleggé válik. A hideg vizet az emésztésnek fel kell melegítenie, így a lép munkája tökéletlenné válik, és sem az építés, sem a salaktalanítás nem kap elég energiát. Óvakodjunk a ma divatos gyümölcsteák mesterséges íz- és színező anyagaitól!
- Fogyókúra esetén a víz legyen jó meleg, mert ezzel támogatjuk az emésztés folyamatát, mely nemcsak építésből, hanem lebontásból is áll.
- Nem jó dolog evés közben vagy azt követően fél órán belül inni, mert ez is akadályozza a felszívódást. (Ez régen bevett fogyókúrás szokás volt, ám ilyenkor a szervezet nem tud elegendő vért termelni, és ez korai öregedési tünetekhez, betegséghez vezethet.)
- Ne igyunk ásványvizet! Bár ez most divat, de nagyon nagy hiba. A sókkal telített víz már kevésbé aktív biológiailag, így azt az emésztésnek még nagyobb munkába kerül megszűrnie. Az a baj az ásványvizekkel, hogy szervetlen ásványi anyag tartalmuk van, amit a szervezet nem tud feldolgozni, csak akkor, ha ilyen vízzel főznek, ugyanis ásványvíz ivásakor a szervetlen ásványi anyagokra nem reagál emésztéssel a szervezet, ezért azok lerakódnak az erekben, csontokban, vesében stb. A kemény víz fogyasztásával a vesék, az erek, az ízületek előbb elmeszesednek, kövek, lerakódások képződnek.
- Tisztítókúrára a desztillált víz a legjobb. (A gyomor is ilyen minőségű vizet továbbít a szervezet részére.) A tiszta desztillált víz sav-lúg szempontból semlegesnek számít, értéke pH7, s ehhez képest lett meghatározva a savas, illetve a lúgos oldat minősége. 0-7-ig terjedő pH érték savasnak, 7-14-ig terjedő pH érték pedig lúgosnak vagy más szóval bázikusnak számít. … Ha lúgosítani akarod a szervezeted, akkor ehhez a desztillált víz a legideálisabb. … Desztillált víz kapható patikákban, bioboltokban kb. 250 Ft/literes áron. Benzinkutaknál csak olyan desztillált vizet szabad venni, amelyre rá van írva, hogy laboratóriumi, akvarisztikai és élelmiszer-ipari felhasználásra is alkalmas. Ennek kb. 50 Ft literje. Van asztali desztillált vízkészítő berendezés is. Például itt beszerezhető: http://www.vizdesztillalo.hu
A DESZTILLÁLÓ MŰKÖDÉSÉNEK ELVE
A természetben a víz elpárolog a folyamokból, tengerekből, tavakból és a növényekből. A halmazállapot-változás folyamata során, mely által a folyékonyból gáznemű keletkezik, minden szilárd anyag visszamarad, melyek a vízben oldott állapotban jelen voltak. A víz gőz formájában felemelkedik, kondenzálódik, és végül csapadékként visszaesik a Földre.
A desztilláló gép ugyanezt az elvet követi. Működés közben növekszik a víz hőmérséklete, és az eközben kilépő illékony gázok egy kis nyíláson át kivezetődnek. Majd a víz hőmérséklete eléri a 100 fokot, és elpusztítja baktériumokat, vírusokat és egyéb csírákat. Ha a forró víz elpárolog, a kemikáliák minden fajtája, (pl. peszticidek, gyógyszermaradványok, hormonok, stb.) a vírusok, a sók, és az egyéb szennyeződések visszamaradnak a forraló edényben. A vízgőz felfelé haladva bekerül a gép fenti részében kígyózó hűtőberendezésbe, ott lehűl és legmagasabb tisztasági fokú desztillált vízzé csapódik le. Az esetleges visszamaradó szag- és ízanyagokat az aktívszén-szűrő tökéletesen kiszűri.
“A béltraktusban lévő mérgek okozta betegségekért szinte mindig a víz keménysége (az oldott ásványok jelenléte) a felelős. Ezek (a szilárd ásványi részecskék) a bélfalakról bejutnak a nyirokrendszerbe, ahonnan minden a vérbe kerül, és az ereken keresztül végül eljut a szervezet minden részébe. Ez okozza az emberek betegségeinek nagy részét.”
Dr. Allen E. Banik: The Choice is Clear