Loading...

Mobilozás veszélyei

Mobil az övön, a zsebben, a táskában

Manapság már mindenkinél ott van az “elektronikus póráz”, a mobiltelefon. A lényeg, hogy egyre okosabb legyen.
A legmegdöbbentőbb élményem, amikor egy utolsó hónapban lévő kismama beszélt rajta, majd a telefont lerakva, látom, hogy a mobil a szíve felett libeg, a kis magzata felett. … A legtöbben természetesen a zsebükben hordják … és ez a láthatatlan mikrohullám folyamatosan bombázza az érintett testrészeket.

A török Süleyman Demirel Egyetem kutatói szerint a csípőre csatolt mobiltelefon gyengítheti a medencetájéki csontokat. Olyan férfiak csonttömörségét mérték, akik rendszeresen az övükön hordták a készüléket. A mobil sugárzása árt a spermiumok minőségének, mozgásképességének is.

A kutatók 150 férfit vizsgáltak, ugyanazzal a röntgentechnikával, mint amilyennel a csontritkulásos betegeket is szokták. A „mobilos” férfiak átlagban 6 éve, a nap 15 órájában viselték a készüléket. A kutatók azt tapasztalták, hogy a medencecsont sűrűsége kisebb volt azon az oldalon, ahol a férfiak a mobiltelefont hordták. A vizsgálat eredményének fényében megnőtt annak a valószínűsége, hogy a mobiltelefonok elektromágneses mezői ártalmasak a csontok tömörségére.

Mit tesz velünk a mobil sugárzása?

Ha övünkre csatoljuk a mobiltelefonunkat, talán fel sem merül bennünk, hogy ez esetleg káros lehet csontjainkra. Vagy – ami még rosszabb, különösen a férfiak esetében – a termékenységünkre. Az eddigi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a mobiltelefon sugárzása ártalmas a spermiumok számára, minőségére és mozgásképességére, emellett számos olyan érzékeny szervünkre, mint a máj, a vesék, a vastagbél és a húgyhólyag. A legutóbbi tanulmány szerint pedig immáron a csontjainkra is.

Bár a kutatók a csonttömörség csökkenését egyelőre elhanyagolhatónak vélik, várjuk ki a végét! – mondja az amerikai orvos szakíró, dr. Mercola. A vizsgálat alanyai ugyanis fiatalok, 32 éves átlagéletkorúak voltak. Mi történik akkor, ha további 10, 20, 30 évig viselik még mobiljukat a csípőjükön? Sok krónikus betegségnél, mint a csontritkulás vagy a rák, 30-40 év is eltelhet, mire a baj jelentkezik. Túl korai tehát megmondani, valójában milyen egészségügyi következményekkel járhat az övre csatolt készülék.

Ne felejtsük el, hogy nem kell telefonálnunk ahhoz, hogy a mobilunk sugárzást bocsásson ki. Ehhez elég már az is, ha be van kapcsolva. A mobiltelefon a rádió frekvenciasávjainak egy részét használja, ami pedig a mikrohullámok tartományába esik – így biztosítja a hangok adatátvitelét. A mikrohullámú sugárzás káros hatásai pedig már 1998 óta teljesen nyilvánvalóak. Ha telefonunkat 15 óráig a csípőnkön viseljük, testünket lényegében a folyamatos sugárzás veszélyének tesszük ki.

Riasztó számok a pusztító sugárzás veszélyeiről

A káros egészségügyi hatásokról először éppen a nemzetközi mobiltelefon-ipari szövetség (Cellular Telephone Industry Association) által támogatott kutatás bizonyosodott meg. Az eredmény nem egészen az lett, amit a szövetség remélt:

  1.  A vörösvérsejteket ért sugárzás miatt közel 300%-kal nőtt a genetikai károsodás előfordulási aránya.
  2.  A mobilhasználók körében jelentősen megnőtt az agydaganatok kialakulásának kockázata az agy külső részén, ahová a készüléket leggyakrabban tartották. (A 2009-es év eleji kutatások szerint mintegy kétszeresére.)
  3.  Azoknál, akik 6 éve vagy esetleg ennél több ideje használtak mobiltelefont, 60%-kal megnőtt a hallóideg-daganat létrejöttének kockázata.
  4.  Az autóban kihangosítót használókhoz viszonyítva magasabb az agyrák okozta halál aránya azoknál, akik vezetéskor a fejükhöz tartották a készüléket.

A mobilsugárzás ártalmai később jelentkeznek

A mobiltelefon káros hatására csak kevesen figyelnek fel. Pedig az agydaganat – már a leukémiát is megelőzve – felel a legtöbb gyerekhalálért. Ausztráliában egy évtized alatt 21%-kal nőtt a gyerekkori agydaganatos esetek száma. Ez az arány egybevág azokkal a kutatásokkal, amelyek az elmúlt 20 év alatt Európában és az Egyesült Királyságban az agytumor gyakoriságának 40%-os növekedését mérték.

Tudósok ezen felül azt is kimutatták, hogy a mobiltelefonok által használt rádióhullámok, illetve más, vezeték nélküli készülékek ártalmasak a vörösvérsejtekre, és sejtbeli elváltozásokat okozhatnak, roncsolják a DNS-t, károsítják az idegsejteket, gyorsítják és elősegítik az autizmus kialakulását, illetve Alzheimer-kórhoz vezethetnek, gyengítik a látást, alvászavart, kimerültséget és fejfájást okoznak.

Ezzel szemben egyre többen és egyre többet használnak mobiltelefont, és úgy tűnik, egyáltalán nem hajlandók lemondani róla. Ezek az emberek vagy nem ismerik a kockázatokat, vagy nem hisznek bennük. Ne felejtsük el, hogy a mobiltelefon káros hatásai csak később jelentkeznek. Alig akad korai tünet, éppúgy, mint ahogy például a dohányzás okozta tüdőrák esetében.

Hogyan csökkenthetjük a káros hatásokat?

Teljesen persze nem tudjuk kikerülni a vezeték nélküli készülékek, például a WiFi sugárzásait, hiszen ezek mindenütt ott vannak. A legbiztosabb védelem, ha úgy, ahogy van, megválunk mobilkészülékünktől. Ha erre a lépésre nem tudjuk rászánni magunkat, akkor is lehet csökkenteni a káros hatásokat. Fogadjuk meg az alábbi ésszerű tanácsokat:

  1.  Tartsuk távol a gyerekeket a mobiltelefonoktól, és ne engedjük őket vezeték nélküli készülékeket használni! Először is azért, mert a gyerekeknek vékonyabb a koponyacsontjuk, így nagyobb mértékben jut be a sugárzás a középagyhoz, ahol a tumor végzetesebb lehet. Emellett a gyerekek sejtjei gyakrabban osztódnak, ezért nagyobb az esély, hogy rosszindulatú sejtburjánzás alakul ki náluk. Immunrendszerük sem annyira fejlett, mint a felnőtteké.
  2.  Csökkentsük a mobiltelefon használatát, gyakrabban kapcsoljuk ki a készüléket! Tartogassuk vészhelyzetekre, és csak fontosabb ügyek intézésére használjuk!
  3.  Otthon és munkahelyünkön is használjuk inkább vezetékes telefont. Bár egyre többen, szinte divatszerűen intézik telefonügyeiket kizárólag a mobiljukon keresztül, mi próbáljunk kimaradni ebből a tébolyból.
  4.  Amikor nem használod a mobilod, tedd fel egy polcra, FEJMAGASSÁG fölé !!! Csökkentsük a vezeték nélküli készülékek használatát, vagy szabaduljunk meg tőlük. Ahogy a mobiltelefon esetében is, tegyük fel magunknak a kérdést: tényleg minden esetben szükségünk van ezekre a készülékekre?
  5.  Akkor használjuk csak a mobilunkat, ha erős a térerő, a vétel. Minél gyengébb ugyanis a vétel, a készülék annál intenzívebben „dolgozik” az adatátvitelen, így pedig nagyobb sugárzást bocsát ki, tehát több veszélyes rádióhullám hatol be a testünkbe.
  6.  Kapcsoljuk ki a telefont, ha nem használjuk.
  7.  Bekapcsolt állapotban a készüléket tartsuk távol a testünktől. A veszélyzóna az antennától mért 15 cm-ig terjed. Próbáljunk ezen a 15 cm-es távolságon kívül tartózkodni.
  8.  Használjunk biztonságosabb headsetet, mert ennek segítségével távol tudjuk tartani a készüléket a testünktől. Vigyázzunk, mert ha a vezeték nincs jól szigetelve – márpedig a legtöbb terméknél nincs –, akkor a vezeték mentén egész felsőtestünk ki van téve a sugárzásnak. Használjunk félig vezetékes, félig vezeték nélküli headsetet, amely – akár egy sztetoszkóp – az információkat hanghullámként továbbítja.
  9.  Tartsuk a telefont szigetelt tokban. Szerezzünk be szigetelő szövetből készült tokot. Ha ezzel teljesen befedjük a mobilt, a sugárzás 99,9%-ától megvéd.

(Források: Effect of electromagnetic field induced by radio frequency waves at 900 to 1800 MHz on bone mineral density of iliac bone wings, Cell Phones on Hip May Weaken Bone, angolból fordította: Heszky András)

 

By | 2018-05-07T10:31:27+00:00 2018 március 22.|Categories: Egészségesen élni|Tags: |
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.