Loading...

A zamatos, fiatalító eper * Eperlekvár recept

Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Az eper, bár 90%-a víz, mégis sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, alacsony a kalóriatartalma, és számtalan módon el lehet készíteni….

Ennek a fenséges ízű gyümölcsnek a színét az antocián adja, mely karotinban gazdag színezőanyag: nemcsak élvezet lesz a piros termésbe beleharapni, hanem ez a természetes növényi színezék védi a bogyót a sejtkárosító anyagoktól és baktériumoktól.

Az eper üdítő, fiatalító gyümölcs, mely számos jótékony élettani hatással is bír.


Az eper és az egészségünk

Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így jó partner a fogyókúrában is: Egy kilogramm eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Szezonban kúráként délelőttre és estére elosztva egy-másfél kilogrammot is elfogyaszthatunk. Cukorral, mézzel együtt könnyen erjed, tehát ne cukrozzuk!

Akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük.

Csökkenti a máj zsírlerakódásait (koleszterint), de ezen felül intenzív sóoldó tulajdonságairól is ismert, melynek következtében egyedülálló gyorsasággal indítja be a tisztító (méregtelenítő) folyamatokat.

Javítja az emésztést.

Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító.

Mangán tartalmának köszönhetően serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését, erősíti a csontokat, hajat és a bőrt.

Kálium tartalmával elősegíti a víz kiürülését, csökkenti a vérnyomást.

Segíti a pajzsmirigyhormonok termelődését.

A szervezet számára védelmet nyújt a káros hatásokkal szemben, fenol tartalma révén különösen a szívünk, érrendszerünk működését segíti.

Csökkenti a szívbetegségek, a kötõszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét.

Fogyasztása javasolt a lábadozóknak; húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedõknek.

A szépségipar is felfedezte az eper jótékony hatásait, mivel hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, és kisimítják a ráncokat, számos kozmetikum alkotóeleme is az eper.


Mivel az eper apró magvas gyümölcs, csalánkiütést idézhet elő. Elsősorban csecsemőknél kell odafigyelni: 1 év alatt nem ajánlott. Aki nagyon ritkán fogyaszt friss epret, szintén bőrkiütést kaphat. Legtöbbször azonban ez nem valódi allergiás reakció.


Az eper és a design

A divattervezőket sem hagyja hidegen az eper. Erre bizonyíték, hogy szinte minden nagy márkának megtalálható a kollekciójában az eper motívum. Ékszeren, pénztárcaként, blúzon, kardigánon, zoknin, de kenyérpirítón, és egyéb használati eszközökön is megtalálható ez a mindenki számára kedves gyümölcs. Méltán, hiszen az eperre nem lehet másképp gondolni, mint vidáman. Viseljük bátran, az eper széppé tesz!


Az eper és a csábítás

Az eperről sokan a csábításra is asszociálnak. Az eper kacéran mosolyog ránk, csokoládéba márthatjuk, pezsgőben fürdethetjük. Élénk, piros színe szinte vibrál, szív alakja pedig kétségtelenül arra predesztinálja, hogy a csábítás szolgálatába álljon. Ha kiszemeltünket egy doboz eperrel lepjük meg, biztosan nem marad majd el a hatás!


Eperlekvár készítése hagyományosan

* 6 kg eperhez, 1200 g kristálycukor javasolt *

  • Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a nagyobbakat negyedbe, a kisebbeket félbevágjuk. Fazékba (üstbe) tesszük.
  • Ráöntjük a tetejére a cukrot, lefedjük és éjszakára állni hagyjuk.
  • Reggel közepes lángon kb. két órán át főzzük. Sűrűs kevergessük. Figyeljünk oda, hogy ne égjen le az alja. (Ha rézüstöt használunk, akkor megússzuk a kevergetést, csak időnként kell lehabozni szűrőkanállal).
  • Ha túl soknak találjuk a levét, merjünk le belőle, hagyjuk kihűlni, és így eperszörpünk is lesz.
  • A gyümölcsdarabokat összetörjük (villával, vagy turmix-szal), merőkanállal steril üvegekbe töltjük a lekvárt, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
  • Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra.
  • Száraz dunszt: Egy kartondobozba az üvegeket betesszük, és a dobozt jól bebugyoláljuk két pléddel. Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (egy-két napig)

* Eredmény: kb. 11 db, 375 ml-es üveg eperlekvár *

By | 2018-05-07T12:22:01+00:00 2018 március 22.|Categories: Egészségesen élni|Tags: |
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.