Loading...

A Tulsi, az indiai szent bazsalikom

A Tulsi, az indiai szent bazsalikom

5000 éve a gyógyfüvek királynője

A legendás „páratlan növény” a kelet egyik legszentebb és legkedveltebb gyógyfüve. A tulsi, vagy szent bazsalikom, vallásos és spirituális sérthetetlenségéről híres, de fontos szerepe van a hagyományos holisztikus egészség és a gyógyfüves orvoslásban is.

Botanikai, tudományos neve Ocimum sanctum, vagy újabban Ocimum tenuiflorum és Ocimum gratissimum.

A trópusi Ázsiában őshonos, valószínűleg Indiából származik. Közeli rokona a konyhai fűszer Kerti Bazsalikomnak. Az erős Vana Tulsi vadon terem Ázsia és Afrika sok területén. A Tulsi bokros, sokfelé elágazó, jó illatú, évelő, fásodó lágyszszárú növény. A Tulsi változatok természetes élőhelye a tengerszint feletti 2000 méter.

Napjainkban tradicionális hindu családok termesztik. Vallási növényként ültetik otthonaikban, templomaikba, és felhasználják vallási szertartásaikhoz.

A tulsi gyógyhatásai

A tulsi egészségmegőrző, betegség megelőző és életet hosszabbító tulajdonságairól írnak és beszélnek már több mint öt évezrede. Az elmúlt évtizedekben jótékony hatásait modern tudományos kutatásokban is vizsgálták.

A kutatások során kiderült, hogy a tulsi megvéd a stressztől, illetve csökkenti annak hatását, növeli az állóképességet, elősegíti a test oxigén felhasználását, megvéd a sugárzási károsodástól, csökkenti az öregítő tényezőket, segíti a szív, tüdő és a májműködést, továbbá antibiotikus-, vírusölő-, gombaölő hatásai is ismertek. Ugyanakkor növeli más terápiás kezelések gyógyhatását, gazdag antioxidánsokban és más tápanyagokban.

Összességében a tulsiról elmondható, hogy kiváló adaptogén, ami azt jelenti, hogy segíti a szervezetnek megbirkózni a széles skálájú fizikai, érzelmi, kémiai és fertőző hatásokkal, a felbolygatott élettani és pszichológiai funkciókat pedig helyére állítja.

Ez az általános életerő fokozás és egészséget elősegítő tulajdonsága, a többi terápiás hatása mellett, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tulsit széles körben használják a hagyományos orvoslásban, továbbá mitológiai fontosságát és vallásos szentségét is megmagyarázza.

 

A tulsi jótékony hatásai

A megfázás, influenza tüneteit enyhíti

Asztma esetén is segítséget nyújthat, mivel segíti a tüdő működését

Antibiotikum, vírusölő és gombaölő

Csökkenti a „rossz” koleszterinszintet

Elősegíti a szervezet oxigén felhasználását

Erősíti az immunrendszert

Erős antioxidáns

Fokozza az állóképességet és az erőnlétet

Gyulladáscsökkentő

Hányingercsökkentő, görcsoldó

Lassítja az öregedést

Lázcsökkentő

Kedélyállapot javító, szorongás-csökkentő

Megvéd a stressztől, illetve csökkenti annak hatását

Méregteleníti a szervezetet

Száj és fog körüli egészséget megőrző

Segíti a szív, tüdő és májműködést

Segít vérnyomásproblémák esetén

Segít fenntartani egy egészséges emésztőrendszert

Szabályozza a vércukor-szintet

Támogatja az egészséges anyagcsere-folyamatokat

Vértisztító hatású

Véd a gyomorfekély ellen

Véd a sugárzásoktól

Növeli más terápiás kezelések hatását !

Tulsi teák

Original Tulsi – a stressz ellen, az erősebb immunrendszerért

Ízletes, illatos, átható – a legfinomabb Rama, Krisna és Vana Tulsi leveleiből és virágaiból származó, szakszerűen őrölt keverék. Megnyugvást nyújtó, felemelő, testes ital, ösztönzően friss és ízletes. Tulsi, “a gyógyfüvek királynője” nyugalmat sugároz, megtisztít, felszabadít a stressztől, erőteljes immunerősítő hatású, és maga az életerő. Enyhíti, csillapítja a megfázás és az influenza kellemetlen tüneteit, segít egyensúlyban tartani az anyagcsere folyamatokat és antioxidánsokban gazdag. A The Original Tulsi teljesen egyszerű és tökéletes.

Tulsi Green Tea – a jobb anyagcseréért
A Tulsi Green Tea segítséget nyújthat a fogyásban! A modern tudományos kutatások kimutatták a zöld tea zsírégető hatását. Klinikai tesztek bizonyították, hogy a Tulsi és a zöld tea együtt elősegíti az anyagcsere folyamatokat, ami valójában a fogyás egészséges útja. Mindkét növényről köztudott a magas antioxidáns tartalom, megsemmisíti a testünkben található káros gyököket, és jelentősen hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. Ez a remek kombináció frissít, energiát ad, és mindemellett csodálatos az íze. A Tulsi Green Tea jó a testnek, a szívnek és a léleknek.

Tulsi Ginger – a gyomor megnyugtatására

A nagy kedvenc. A Tulsi Ginger egyesíti a Tulsi gyógyító és immunerősítő hatásait hozzáadott szárított gyömbér gyökérrel, ami aktiválja a test tűz elemeit, így hozzájárul a mérgek eltávolításához, valamint elősegíti az emésztést és nyugtatja a gyomrot. A gyömbér kiváló a hányinger, terhességi hányinger ellen, illetve a gyomorégés megelőzésére és a tünetek enyhítésére. A népi hagyományok szerint a gyömbér felmelegíti a szívet és serkenti az érzékeket. Ideális meghűlésre és influenzára. A Tulsi Ginger fenséges élvezet minden időben.

Tulsi Chai Masala – egy korty India fűszereiből

Édes, fűszeres Tulsi Chai Masala: az aromás és fűszeres tea Indiából, ahol “Chai”-ként ismert. Minden idők legkedveltebb frissen őrölt fűszerkeverékét (többek között szegfűszeget, szerecsendiót, koriandert, fahéjat, kardamomot) kombinálták prémium Assam teával és a legfinomabb Tulsival, annak minden gyógyító hatásával, amely immunrendszert erősítő, illetve stressz csökkentő az egészségünk javára. Csodálatos magában, vagy édesítve. A Tulsi Chai Masala az egzotikummal való találkozás a mindennapokban.

Tulsi Brahmi/Gotu Kola – a mentális frissességért

Két figyelemreméltó gyógynövény, a Tulsi és a Gotu Kola, vagy más néven Brahmi hatásait egyesítő teakeverék. A Gotu Kola 3000 éve óta használatos az Ayurvedában, de másutt is jegyzik, mivel jól ismert az egészségre gyakorolt előnyös hatásai miatt: revitalizáló, széles körben alkalmazzák az energiaszint és a vitalitás fokozására. Erős gyulladáscsökkentő hatású. Növeli a vércukorszintet, ezáltal megelőzi a hypoglikémiát. Segítségével leküzdhető a mentális fáradtság, a depresszió, a zavartság és a stressz káros hatásai. Az idegrendszer működésének fokozásához nagy koncentrációban tartalmaz B1, B2 és B6 vitamint, valamint K-vitamint, magnéziumot, kalciumot, nem tartalmaz viszont koffeint. Vérkeringés serkentő, a vénákra gyakorolt előnyös hatása folytán kiválóan alkalmas a visszér, a gyomorfekély, a visszérgyulladás, az aranyér, stb. kezelésére, erősíti a kapillárisokat és a vénákat. Fontos tulajdonsága még a kötőszövetekre gyakorolt regeneráló hatása, segíti a sebek gyógyulását. Lábadozó betegeknek különösen ajánlott.

Tulsi Sweet – természetesen édes

A teakeverék a Tulsi változatai mellett 1/5 részben – természetes formában – steviát vagy más néven jázminpakócát tartalmaz, amely már nálunk is jóideje ismert természetes édesítőszer. Az eredetileg Paraguayban őshonos növényt a helyi guarani indiánok többszáz éve használják, többek között teaédesítésre, étvágycsillapításra. Az édes íz a növény leveleinek mintegy 13%-át is kitevő stevioside-ból származik, ami egy szénhidrát alapú glycoside. Levelei 30-szor édesebbek a cukornál. Nem okoz fogszuvasodást, cukorbetegek és diétázók számára is ajánlható, hiszen nincs kalóriatartalma, sőt az édesség utáni vágyat is csökkenti. Cukor- és máj-anyagcserére gyakorolt jótékony hatása mellett gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatású, emellett magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított.

A teák elkészítése

Tegyen csészénként egy filtert az épp felforrt vízbe, és hagyja ázni legalább 3 percig. Erősebb tea elkészítéséhez 5 percnél tovább is maradhat a filter a forróvízben, így a tea előnyös hatásai is jobban érvényesülnek.

A Tulsi Green Tea és a Tulsi Chai Masala esetében – előbbiben zöld tea, utóbbiban Darjeeling és Assam tea is található, így ezek koffeint is tartalmaznak – inkább 3-5 perc az optimális idő.

A Tulsi Chai Masala-t tejjel, és kevés – lehetőség szerint természetes – édesítőszerrel is szokás fogyasztani.

A Tulsiból remek hűsítő ital készíthető jeges tea formájában, hiszen erőteljes, friss zamata így is érvényesül. Ebben az esetben kétszeres erősségű teát készítsünk.

Egészségedre!

By | 2018-05-07T10:36:34+00:00 2018 március 22.|Categories: Egészségesen élni|Tags: |
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.