Loading...

A szőlő finom, egészséges … ismerd meg mit is ad számodra

A szőlő csodája, az Istenek ajándéka

A szőlőnek olyan ideális a vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-kombinációja, hogy akár napokon át is képes fedezni a napi tápanyag-szükségletünket.

A benne található magnézium segíti az izom és a szív, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működését, de a csontok épségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Több összetevőjének – többek között magas B-, B12-, C-, K-vitamin-, valamint karotin-, kálium-, szelén-, biotin- és folsavtartalmának – köszönhetően fontos vértisztító, vérképző, segíti a szervezet önvédelmi képességének, szellemi, fizikai erőnlétének „visszaállítását”, illetve fenntartását.

Alkotóelemeinek köszönhetően erősíti a szívet, javítja a vérkeringést, vagyis segít a kardiovaszkuláris betegségek elkerülésében. Mivel a szőlő pH-értéke megközelítőleg azonos az emésztőnedveinkével, napi rendszeres fogyasztása a telített zsírsavak feldolgozásában és a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzésében is segít, így hozzájárulhat a vesekőképződés, illetve a húgysavkő kialakulásának megelőzéséhez.

Magas szénhidráttartalma segíti a szervezet gyors regenerálódását is. A szőlőnek olyan magas a víztartalma, hogy már napi 10 dkg-nyi elfogyasztásával is fedezzük napi folyadékszükségletünk nagy hányadát. Ráadásul e tulajdonságának köszönhetően valósággal átmossa a vizeletkiválasztó szerveinket (a veséinket, húgyhólyagunkat). Jótékonyan hat az emésztésre is.

A szőlőben megtalálható az összes B-vitamin, a C-vitamin, valamint a legfontosabb ásványi anyagokat is tartalmazza, legyen szó a káliumról, a kalciumról, a magnéziumról, a vasról, a szelénről vagy a foszforról. Bár cukortartalma viszonylag magas, az azonnal feloldódó szőlőcukor hatékonyan segíti a szellemi koncentrációt, a fizikai tevékenységeket, ráadásul még a szívednek is jót tesz.

A mazsola

Az édes szőlő „szárított” változata, a mazsola – akárcsak a friss gyümölcs – igen egészséges étek, ráadásul jól helyettesíti a nassolnivaló édességeket. Az aszalt gyümölcs fogyasztása kifejezetten ajánlható vérszegénység, negatív stressz, fizikai gyengeség esetén. Mivel a mazsola tartósításához a termelők gyakran használnak ként, fogyasztása, felhasználása előtt meleg vízben alaposan mosd át, illetve áztasd ki.

A szőlőmag

Bár vannak, akik szeretik kicsipegetni a magokat a gyümölcshúsból, nem árt tudni, hogy a szőlőmag kiváló antioxidáns hatással rendelkezik, emellett védi az ereket a meszesedéstől, lassítja az öregedési folyamatokat, és segít leküzdeni a stressz hatásait is.

Az egyik legnagyobb felfedezés volt az előző 2 évtizedben, amikor a Kentucky Egyetemen egy szőlőmagból készített kivonat következtében, laboratóriumi körülmények között a leukémiás sejtek elkezdték önmagukat elpusztítani. A további kutatási tapasztalatok kimutatták, hogy a szőlőmag kivonat “bevetése” utáni 24 órán belül, a rákos sejtek 76 %-a elpusztult.

Jóllehet a szőlőmag kivonat rengeteg laboratóriumi sejttenyészeten, többek között mell, bőr, tüdő, vastagbél, gyomor és prosztata daganatok esetében is bizonyította aktivitását, a jelenség pontos okait a kutatók még nem tudták megállapítani.
A szőlőmag kivonat antioxidáns hatású összetevői a polifenolok, a szervezetben végbemenő káros oxidatív folyamatok gátlásához járulnak hozzá. A környezetünkből érkező káros ingerek és anyagok, mint a szennyezett víz és levegő, a tartósítószerek, a stressz vagy a pollen, a szervezetben szabadgyököket termel, melyek az egészséges sejteket károsítják.

A szőlőmag kivonata az E-vitaminnál 20-szor erősebbnek bizonyult, amikor a vas és az oxidatív szennyezések semlegesítését tesztelték. A szőlőmagban lévő polifenolos komponensek a sejtek védelmét a szabadgyökök által előidézett károsító hatásokkal szemben megvédik.

 

By | 2018-05-07T10:31:41+00:00 2018 március 22.|Categories: Egészségesen élni|Tags: |
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.